Svalbard

31. 8. 2015 22:33
Rubrika: Nezařazené

… aneb malá terapie proti horku

 

„V uzavřeném Mitsubishi

chcíply mi v tom hicu myši“

K. Plíhal

 

Když jsem před pár lety zjistila, že naše univerzita dělá výzkumy na Špicberkách, měla jsem jasno. Tam se jednoho dne s nimi vypravím. A letos se mi to podařilo. A nakonec jsem tam mohla být celý měsíc (dva týdny v „divočině“, zbytek v civilizaci). Od půlky července do půlky srpna, v zemi, kde je víc ledních medvědů než lidských obyvatel a odkud je to už jen „kousek“ k severnímu pólu (nějakých 1200 km, ale k nám na jih Čech je to 3x víc)...

 

Colesbukta

 

Svalbard je neskutečný kraj – drsné strmé hory, na kterých člověk úplně hmatatelně vidí, jak geologie pracovala, ledovce, vítr, sníh, občas slunce (zvlášť to půlnoční), jiný život. Je skvělý vzdát se na chvíli klasického komfortu a samozřejmých věcí. Člověk žije děsně chudě, ale na druhou stranu ohromně bohatě. Ráno vyleze z chajdičky, a před sebou má široký záliv lemovaný neskutečnými horami, nad nimi různý mraky, dole moře, který šumí a nad kterým lítají ptáci, lovící rybky. Díky tomu, že je světlo i za noci, není problém vyrazit do terénu před půlnocí, či sedět u kytary do rána.

 

Před naší chajdou, půl třetí v noci

 

Drtivá většina z té trochy lidí, co tu trvale žijí, je v hlavním městě. Je zvláštní navšívit města, kde dřív lidé žili (většinou tam byli ruští horníci) – procházet tyhle města duchů, kde žijí jen rackové, rybáci a polární lišky. Vejít do domů, který byly ze dne na den opuštěný, kde je ještě konvice na sporáku a záclony v okně... Víc si tam lze uvědomit pomíjivost všeho.

 

Pyramiden, město kterému vládnou racci (tedy je tu asi 5 stalých obyvatel – lidí obsluhujících místní bar pro turisty – s velkou pravděpodobností nejsevernější hospodu na světě – pokud tedy není nějaká v Ny-Alesundu).

 

Dalo by se toho napsat spoustu. O tom, jak nám byla zima (když se sprchujete vodou z ledovce, když brodíte potok, myjete nádobí – všechno ledovcová voda o teplotě tak 1-2°C) – občas jsme měli chuť začít si vyprávět o požáru Národního divadla; o tom, jak jsme rybařili (večer se na člunu vypluje na moře, rozhodí se sítě, ráno se vyberou... totální poezie, ale dřina), jak i po měsíci v téměř 24-hodinový přítomnosti dalších pár lidí na vás nepřijde ponorka, o tom, jak jsem jedno odpoledne dělala bodyguarda a taxikáře (všude se musí chodit s puškou medvědobijkou – medvěda lze ale samozřejmě zastřelit pouze v ohrožení života. No a kdo nemá kurz střelby, potřebuje ozbrojený doprovod...). Šlo by psát i o tom, co člověk cítí, když kouká na tu neskutečně nádhernou krajinu (která vypadá chudě, ale skrývá se tu spousta krás jako je kopečková tundra, tříděné půdy, polštáře silenek a dryádek, spousta jezer, apod). Jak je nezvyklý, že nejvyšší vegetace je vám tak do půlky lýtka, a že když jdete vrbovým „lesem“, tak po těch vrbách šlapete, protože mají tak 1 cm na výšku:)

 

Jenže to jsou všechno slova, který nejsou schopný pořádně to všechno popsat. Špicberky jsou prostě úžasnou zemí, a víc toho napsat nelze... Ale stojí za to si to zažít.

 

rybaříme

 

Papaver dahlianum – národní květina Svalbardu

 

a poslední speciálně pro Vendulci – tučňáci sice na severním pólu nežijí, ale pro jednou lze udělat výjimku. Aneb jak zpívá Lucie „ona ví“... :)

 

 

 

na závěr píseň sice taková horkoletní, ale byla častou součástí večerních táboráků (bez táboráku)...

 

Zobrazeno 888×

Komentáře

Vendula Krůlová

Krásný! Nemám slov a to už je co říct. Tam bych jednou taky chtěla ... Je to jak z jinýho světa, kde se na chvíli člověku zastaví dech a říká si, že ještě na světě je někde klid a čistá krása ... Nebo aspoň tak si to představuju. Celý článek jsem čekala, jestli tam bude nějaká skrytá zpráva pro mě mezi řádky a ono tohle! :) Díky :)

Vendula Krůlová

Jo a v těch Pyramidách, to je tam, kde je nejsevernější socha Lenina? Nebo si to pletu ... Ne, že bych ho nějak prožívala, ale kdysi jsem zas někde něco četla ...

Ancis

Jasný, nejsevernější Lenin je právě v Pyramiden. Ještě je na Špicberkách jeden v Barentsburgu, ale to už je jižněji.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio