Formosa

13. 12. 2018 23:15
Rubrika: Nezařazené

Před měsícem... Před měsícem touhle dobou stojím na břehu Tichého oceánu. Devět tisíc kilometrů od domova koukám na hvězdy a šumící moře. Je teplo, po dešti i před deštěm, a zdáli je slyšet popeláře...

 

Asi před půl rokem jsem vymyslela, že potřebuju jet do východní Asie. Po krátké domluvě jsme s kamarádem vymysleli, že cílem bude Taiwan (tedy správně česky Tchaj-wan). Když jsem mu to k podzimu připomněla, tak se podivil, že mě myšlenka na tuhle cestu ještě neopustila, ale nakonec jsme přeci jen vyjeli. A užili si tři týdny na ostrově, kterému již středověcí portugalští mořeplavci říkali "Ilha Formosa", tedy nádherný ostrov.

 

Taiwan má míň jak poloviční rozlohu než Česká republika, zato má víc než jednou tolik obyvatel. Většina lidí je ve velkých městech a při pobřeží, protože centrální částí od severu na jih prochází hory, jejichž nejvyšší vrcholky mají přes 3500 m n. m. Taiwan oficiálně spadá pod Čínu, ale nemnoho zemí (včetně ČR) jej uznává jako samostatný stát.

 

 

Hory, v popředí mimosy, uprostřed skladiště nějakého místního kamenolomu

 

Příroda je tu úplně jiná. Je tu subtropické klima, takže se tu daří různým teplomilnějším rostlinám. Jsou tu stromové kapradiny, citlivky, cykasy, orchideje. Jsou tu kvanta bezobratlých zvířat. Spousty cvrčků, cikád, mnohonožek, švábů, pavouků, gekonů, motýlů neuvěřitelných rozměrů. Přemnožený invazní achatiny, ale i místní vtipní slimáci. Jsou tu jedovatí hadi a děsní komáři. A nepřeberný množství ptáků, spousta bahňáků, pěvců, a dalších. A když už jdete na pole, tak tam roste rýže.

 

 

Rýžoviště, v popředí dozrávající, za ním již sklizené.

 

Místní lidi jsou děsně fajn, strašně ochotní a milí. Nikde jinde než tady se mi nestalo, že by mi na stopu zastavilo hned první auto. Lidi moc často anglicky nemluví, ale i tak se snaží, a jelikož spousta z nich má chytré telefony, tak přes jazykové aplikace lze komunikovat snadněji. Jsou vtipné třeba dopravní značky nebo výstražné cedule, s popisy v čínských znacích. Naštěstí je často dodán piktogram, aby bylo jasno o co jde (a v pokročilejších oblastech i anglický text).

 

 

Pozor na sráz.

 

Taiwan může nadchnout i architekturou. Kontrastem mezi jejich starobylými chrámy a moderními mrakodrapy velkoměst. Překvapí systémem a organizovaností. Mají parádní metro a všude děsně čisto. A taiwanská kuchyně je kapitola sama pro sebe… Masové knedlíčky, rýže, nudle a polévky na spoustu způsobů, přehršel druhů ovoce, mořské plody. Úžasné noční trhy, kde lze ochutnat opravdu neskutečné věci.

 

 

Národní divadlo (a malá taiwaňátka brouzdající se kalužemi)

 

V úvodu jsem zmiňovala popeláře. Protože ti patří neodmyslitelně k atmosféře večera. Cikády cvrkají, mnohonožky šustí mnoha nožičkami ve spadaném listí, a do toho se line hudba popelářského auta. Poezie… Chci taiwanské popeláře i k nám do Budějc!

 

Zobrazeno 785×

Komentáře

dromedar

"Chci taiwanské popeláře i k nám do Budějc!"

Pro mě k budějckému koloritu patří zpívající popelář. Ale nevím, jestli si při kutálení a při jízdě na stupátku zpívá po celém městě, nebo vždycky jenom v naší ulici.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio