Chuť pomáhat

1. 11. 2016 23:21
Rubrika: Nezařazené

Měla jsem jít večer na pivo. Se dvěma skvělými chlapy, se kterými jsem takhle společně nepopila už skoro rok. Takže jsem se logicky docela těšila. Jenže, jak to s náma klasicky dopadá, tak to zas nevyšlo, a pivo o je o pár týdnů zas posunuto. No ale když už jsem byla naladěná na to, že jdu mezi lidi, tak jsem si řekla, že teda půjdu aspoň na spolčo. Má tam kdosi povídat něco o Ukrajině, to by mohlo být zajímavé.

 

No zajímavé to bylo. Až tak, že jsem celou dobu jen civěla… O Ukrajině nám vykládal týpek, který slouží lidem, kteří žijí na hranici, za který už jsou separatisti a ruští vojáci. Takže je tam každou noc ostřelují, v těch městech zbyl zlomek původních obyvatel – a to hlavně staří lidi, děti, prostě ti, kteří nemají kam jít. No a tenhle týpek s pár dalšími dobrovolníky tam jezdí a vozí lidem potraviny, kamínka, dřevo a tak.

 

Člověk by řekl, jasný, jako spousta jiných humanitárních organizací. Jasně, člověk může podporovat a sypat peníze spoustě jiných, velkých organizací, a ti též udělají to samé. Jenže s větší pompou a jelikož to dělají ve velkém, tak to ve finále není tak cílené. Neznají konkrétní lidi, konkrétní situaci. Neví, kdo si jde pro pomoc a není v takové nouzi, a nebo o těch, kteří jsou staří a pro tu pomoc si prostě dojít nemůžou.

 

Zato tahle organizace spolupracuje s místní církví a snaží se všechno dělat konkrétně. Při přednášce jsme viděli spoustu fotek, a vždy jsme dostali informace, že tahle paní učila na místní škole výtvarku, apod., prostě se s těmi lidmi setkávají a mluví s nimi, a snaží se jim pomoci ne jen materiálně, ale i tou psychickou/duchovní podporou. Což je děsně důležitý.

 

Takže tohle mě fakt nadchlo. Teď v listopadu budou o situaci na Ukrajině, a co kolem toho dělá tahle organizace, ještě další přednášky v různých částech republiky, dost i na Moravě, takže pokud se to bude konat někde poblíž vás, tak vřele doporučuju, a spíš i silně nabádám, se zúčastnit. Tady v médiích se na Ukrajinu pozapomnělo a řeší se spousta naprostých hloupostí, tak se člověk aspoň dozví, jak to tam teď fakt je. Že to tam ještě furt je dost vostrý. Že se tam stále střílí, že jsou lidi, kteří tam často mají hlad, a teď v nejbližších měsících budou pěkně mrznout. A při přednášce si obnovíte víru v to, že furt jsou dobrý lidi, kteří chtějí dělat pro druhý dobro, a k tomu ještě nezištně. Ten týpek je klasický nadšený konverťák, ale je úžasný vidět, jak může někdo fakt moc věřit, a vidět že když člověk tolik věří a chce věřit (a má samozřejmě taky nějaký schopnosti pro tuhle službu), tak že pak to všechno nějak jde. Že i přes slabý lidský síly jde dělat ohromný dílo, když to člověk nedělá pro svoji slávu.

 

A když už je tu tak vychvaluju, tak ať víte, o koho jde:

http://www.chutpomahat.cz/

Zobrazeno 896×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio