Nebe nad Berlínem

5. 5. 2015 23:08
Rubrika: Nezařazené

Máte svůj oblíbený film? U mě je to už dlouho Nebe nad Berlínem. Film vlastně celkem bez děje, v černobílé, plný symbolů a poezie. Poprvé jsem tenhle film viděla někdy před pěti lety touto dobou, od půlky, za docela vtipné situace. Byla to vlastně taková vycpávka času, než přijde čas jít do hospody sledovat mistrovství v hokeji:) Ale od té doby jsem jej viděla už několikrát. Nebudu to okecávat, je to prostě skvělá věc, kterou určitě doporučuju k podívání.

 

Když jsem na podzim jela do Drážďan na konferenci, tak jsem si říkala, že když jsem takhle blízko k Berlínu, že by stálo za to, se tam stavit na jedno odpoledne a vidět tohle „město andělů“. Nakonec jsem se k tomu kvůli nabitému programu nedostala, tak jsem si slíbila, že někdy jindy, příště. To jsem ještě netušila, že přesně za měsíc se na jiné konferenci potkám s panem profesorem, který mě pozve na stáž do své laborky – do Berlína:)

 

A tak tu jsem, v Berlíně. Už asi měsíc a půl. A minimálně stejná doba mě ještě čeká. Je to tu zajímavé, Berlín je tak netypický, historický, punkový, specifický město s úžasným půvabem. Není to typicky hezký město, ale má svůj jedinečný styl, který se mě osobně velmi líbí. A tak každý den pozoruju to skutečný nebe nad Berlínem. A jaký je? No jelikož barva nebe je dána rozptylem světla a i zde je vyšší rozptyl světla kratších vlnových délek (tzn. kolem těch 400 nm), tak je „překvapivě“ modré:)

 

Nebe je modré i nad sochou vítězství, která je mimochodem ve filmu dosti významným místem.

 

Sem tam přijde mrak (jako tento možná stratocumulus), i nad kapli smíření. Ta stojí na místě, kde stával kostel, který byl zbořen, aby udělal místo nově vznikající zdi oddělující východ od západu.

 

Nejen cumuly, občas se objeví i cirri.

 

No a samozřejmě i dešťový nimbostratus, v „naší ulici“.

 

No jak furt říkám: N/n-ebe nad Berlínem je prostě krásný:)

 

a ještě jedna punková-berlínská:

https://www.youtube.com/watch?v=arBYLPP5mV8

Zobrazeno 862×

Komentáře

Vendula Krůlová

Ančo, vracím se někdy 23.6., stihnu tě ještě navštívit? Jinak super článek. Vzpomínám, jak jsme se spolu dívaly a ty ses strašně divila, že jsem to ještě neviděla ... No a Znouzecnost ... mi připomíná pro změnu Francii a naše malé množství cd... no, byl to nezapomenutelný zážitek ... :D Zdraví Tě Rotvík ... Tchuess

Ancis

No to by asi šlo:) To tu ještě budu, on ten výzkum jde strašlivě pomalu. No a kdybychom to nestihly teď, tak já se sem budu stejně minimálně jednou vracet, tak kdyžtak na podzim...
A k tomu zbytku - jo vzpomínky... Se Znouzí bych si asi jako první vybavila, jak jsme na nich byly v ČB na Sokoláku - což je děsivě dávno, to jsme ještě bydlely v Mladým, ne? No ale Francie, to je opravdu nezapomenutelná věc. O tom bys zas měla sepsat něco Ty;)
Dík za pozdravy, jen pozor, ať rotvajler moc nekouše;D

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio